Storglomvassdammen

Ved enden av fjellveien opp til Glomfjellet i Meløy kommer du til den enorme Storglomvassdammen, som er verdens største steinfyllingsdam. Dammen rommer utrolige 3,5 milliarder kubikkmeter vann, eller tilsvarende ca 500 liter vann hver til alle innbyggerne på jorden !

Veibeskrivelse: Fra Ørnes er det ca 40 minutters kjøring opp til Storglomvassdammen. Avkjøringen (og inngangen til Glomfjordfjellene) er mellom Svartistunnelen og Fykantunnelen på FV 17 (rett nord for Svartistunnelen). Veien er asfaltert, men to tuneller uten lys har til dels dårlig veidekke – her må det holdes lav fart og det er en del hull i veibanen. Anbefales ikke med campingvogn/bobil. Følg veien til enden av Fykanvatnet, her stiger det opp før en tunnel på ca 1,5 km – ganske bratt og uten lys. Videre kommer dere til et kryss – hold venstre* for å fortsette til Storglomvassdammen.

Les mer om Storglomvassdammen her.

Beyond Limits – Kajakk på Svartisen

Store isfjell, Artiske omgivelser, solen som aldri slutter å skinne. En ny opplevelse venter bare en liten kjøretur fra Glomfjord i Meløy kommune. Opplev gleden av sommerpadling ved Svartisen, Norges nest største isbre. Du trenger ikke dra til Svalbard eller Grønland for å oppleve isfjell som flyter rundt kajakken din mens du nyter utsikten til den kalde og blåe isbreen som ligger foran deg.

En skjult skatt som få vet om ligger gjemt langt oppe i fjellen i Meløy. Fire brearmer fra Svartisen strekker seg ned i Storglomvatn og kalver store mengder med is i vannet. Når våren kommer ligger det derfor og flyter store isfjell i det enorme vannmagasinet.

Sporene i fjellet forteller oss at vi skal padle i et område som var en gang dekket av bre. Fjellene i området består hovedsakelig av Kalksteinen og Marmoren og en kan tydelig se hvordan istidene og har jobbet i fjellene. I tidsrommet juni-Juli er det midnattsolen som råder i himmelen, og det er derfor lyst døgnet rundt. Hvis vi er heldige kan vi oppleve å se reinflokker som beiter i den tynne vegetasjonen som ligger rundt vannet.

Beskrivelse

Vi møtes i Glomfjord og kjører opp til Demningen ved Storglomvatn. Vi setter ut kajakkene og tar de første åretak ut i det irrgrønne Storglomvatn. Vi padler i retning av de fire brearmene som kommer ned fra Svartisen og padler i mellom isfjellene som ligger og flyter i vannet. Svartisen er i konstant bevegelse og kalver hele tiden, vi passer derfor på å holde god og sikker avstand til brearmene.

Meløy adventure – brevandring på Svartisen

Med Meløy Adventure har du hele 3 ulike måter å oppleve Svartisen / Engenbreen på – kort tur opp på breen, guidet tur til brekanten, eller komplett brevandring/isklatringstur. Valget er ditt !

Beskrivelse: Meløy Adventure tilbyr både korte turer opp til isen og brevandring på selve isen – se beskrivelse nedenfor. Ønskes det soloppgangstur, midnattstur eller natt-tur på Svartisen gjøres dette på forespørsel. Meløy Adventure kan tilby egen skyss til og fra Svartisen, utenom rutetider til Isprins. Vi henter gjerne på avtalt sted, feks øyene i nærheten, Furøy Camping eller Ørnes.

Alternativ 1: Selfie på Svartisen med isøks og stegjern !
Alternativ 2: Brevandring/isklatring
Guidet tur til brekanten, trygt, sikkert og i ditt tempo.

Les mer om turene her.